Funktionærloven: Hvad du skal vide
Du har ret til at kende årsagen, hvis du bliver opsagt som medarbejder i henhold til funktionærloven. Ligeledes gælder en opsigelsesperiode, som afhænger af din anciennitet.
Indholdsfortegnelse
De vigtigste bestemmelser i funktionærloven?
Funktionærloven beskriver, hvordan arbejdsgivere og arbejdstagere skal opføre sig over for hinanden. Disse regler er med til at sikre, at alt går retfærdigt til, og at begge parter ved, hvad de kan vente.
Beskrivelse af ”funktionærer”
Funktionærer er ifølge loven
a) Handels- og kontormedhjælpere, beskæftiget ved køb eller salg, ved kontorarbejde eller dermed ligestillet lagerekspedition.
b) Personer, hvis arbejde består i teknisk eller klinisk bistandsydelse af ikke-håndværks- eller -fabriksmæssig art, og andre medhjælpere, som udfører et arbejde, der kan sidestilles hermed.
c) Personer, hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i på arbejdsgiverens vegne at lede eller føre tilsyn med udførelsen af andres arbejde.
d) Personer, hvis arbejde overvejende er af den under a) og b) angivne art.
Man er ikke funktionær, hvis man er ansat som tjenestemand.
Arbejdstid
For at være omfattet af loven, skal en funktionær arbejde mere end 8 timer om ugen for den samme arbejdsgiver.
Loven gælder i øvrigt også, hvis man er ansat på en tidsbegrænset arbejdsaftale.
Opsigelsesvarsel
Hvis en arbejdsgiver vil opsige en funktionær, skal de give besked i forvejen. Opsigelse skal ske med mindst
- 1 måneds varsel til fratræden ved en måneds udgang de første 6 måneder.
- 3 måneders varsel til fratræden ved en måneds udgang efter 6 måneder. Dette varsel stiger med 1 måned for hver tredje ansættelsesår, op til 6 måneder.
Midlertidigt arbejde og prøvetid
- Hvis det er gjort klart for parterne, at arbejdet er midlertidigt og varer mindre end 1 måned, gælder reglerne ovenfor ikke.
- Hvis du er ansat på prøve i op til 3 måneder, skal arbejdsgiveren give dig besked mindst 14 dage før du skal stoppe.
Erstatning ved uberettiget opsigelse
Hvis en funktionær bliver opsagt uden rimelig grund, kan de få en godtgørelse. Dette afhænger af, hvor længe vedkommende har arbejdet i virksomheden.
Sygdom
Hvis en funktionær bliver syg, betragtes det som lovligt fravær, medmindre sygdommen er forårsaget med vilje eller grov uagtsomhed, eller hvis man allerede inden ansættelsen led af denne sygdom, men svigagtigt undlod at oplyse arbejdsgiveren herom.
Hvis en medarbejder er ansat under funktionærloven, har vedkommende ret til fuld løn under sygdom fra første til sidste sygedag. Det betyder, at medarbejderen får den løn, han eller hun normalt ville have fået, inklusive grundløn, pension, provision osv.
I nogle tilfælde nægter en arbejdsgiver at betale løn til en syg medarbejder. Det frarådes, da det kan betragtes som et alvorligt kontraktbrud og føre til krav om erstatning og kompensation.
Det kan bestemmes i ansættelseskontrakten, at funktionæren kan opsiges med 1 måneds varsel til fratræden ved en måneds udgang, når funktionæren ide for et tidsrum af 12 på hinanden følgende måneder har oppebåret løn under sygdom i alt 120 dage. Læs mere om 120-dages reglen nedenfor.
Barsel
Kvinder har ret til halv løn under barsel fra 4 uger før forventet fødsel til 14 uger efter fødslen.
Hvis en lønmodtager går på barsel, har vedkommende ret til at vende tilbage til det samme job. Der kan dog foretages mindre justeringer af opgaverne, hvis det er nødvendigt af hensyn til driften.
Hvis der er tale om større ændringer, skal arbejdsgiveren varsle medarbejderen i god tid afhængigt af vedkommendes anciennitet. F.eks. ændringer i arbejdstiden.
Løn ved dødsfald
Hvis en funktionær dør, har deres ægtefælle eller børn under 18 år ret til 1-3 måneders løn afhængig af funktionærens ansættelsestid.
Ny ejer af virksomheden
Hvis virksomheden får en ny ejer, tæller din ansættelsestid fra før ejerskiftet med. Læs mere om virksomhedsoverdragelse.
Bolig fra arbejdet
Hvis du bor i en bolig, du har fået gennem dit arbejde, skal chefen give dig besked mindst 3 måneder før du skal flytte ud. Du og din familie har ret til at blive boende i 1 måned efter opsigelsen. Hvis chefen synes det er nødvendigt, kan de dog bede jer om at flytte med det samme og betale for flytteudgifterne.
Langvarig sygdom og opsigelse
Hvis en medarbejder er syg i lang tid eller ofte, kan det være grundlag for opsigelse.
Er sygdomsforløbet langt kan man bruge 120-dages-reglen. Denne regel betyder, at arbejdsgiveren kan opsige en medarbejder, der har været syg i 120 dage eller mere inden for de seneste 12 måneder. For at bruge denne regel skal den være nævnt i medarbejderens kontrakt, og medarbejderens fravær må ikke skyldes, at arbejdsgiveren ikke har gjort nok for at hjælpe dem tilbage.
120-dages-reglen giver ikke automatisk arbejdsgiveren ret til at opsige en medarbejder, selv om de 120 dage er gået. Opsigelsen kan stadig være uretfærdig.
Vil du vide mere?
Du kan altid tale med en af vores advokater. Indledende forespørgsler er gratis og uforpligtende.