Samejeoverenskomst

Sikré hinanden ved køb af fælles bolig med en samejeoverenskomst

Hvis I gerne vil sikre jer selv og hinanden i tilfælde af, at I ikke længere skal eje en fælles bolig sammen, så er det en fordel med en samejeoverenskomst. Den sørger for retfærdige vilkår for begge parter ved samlivsophævelse, og på den måde kan fremtidige stridigheder undgås.
Vi anbefaler altid, at en samejeoverenskomst oprettes umiddelbart inden eller efter købet af en fast ejendom sammen, men denne kan også oprettes senere, så længe man kan blive enige om det.
Det er altid en fordel at søge professionel hjælp hos din lokale advokat til udarbejdelse af en samejeoverenskomst. Vi hjælper gerne bl.a. ved et personligt møde, hvor jeres behov og ønsker bliver gennemgået og tilpasset så samejeoverenskomsten opfylder jeres ønsker og juridiske behov.

Brug for hjælp?

Kontakt os og få uforpligtende rådgivning. 

Kontakt os

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst, samejeaftale, samlivskontrakt eller samejekontrakt er en skriftlig aftale mellem to ejere af en ejendom (eller et andet aktiv, som man køber sammen), hvor ejerne på forhånd har aftalt, hvordan ejendommen (eller f.eks. en båd, bilen eller andet) skal håndteres, hvis ejerne bliver uenige og forholdet ophører. Der findes ingen love eller regler, som regulerer ophør af sameje, hvorfor det er vigtigt at have en aftale på forhånd om, hvordan opløsning af samejet skal ske.

Samejeoverenskomsten regulerer således situationen, hvor jeres samliv ophører i levende live.

I tilfælde af den ene parts død, er det vigtigt, at I har overvejet, hvem der skal arve jer. Se mere om arv og testamente her.

 

Hvem har behov for en samejeoverenskomst, og hvad er reglerne for sameje?

Som udgangspunkt er det ugifte samlevende, som ejer en bolig i fællesskab, der har brug for en samejeoverenskomst. Samejeoverenskomsten regulerer nemlig de interne forhold vedrørende ejendommen ved ophør af samliv.

Hvis I ikke har en samlivsoverenskomst, er der ingen regler, som regulerer, hvad der skal ske med boligen, idet der ikke findes en lov om sameje. I flere tilfælde kan der derfor opstå uenigheder - som de fleste selvfølgelig gerne vil undgå.

Hvis I er gift, er der ægteskabsretlige regler, som bestemmer, hvad der skal ske med boligen ved uenighed. Såfremt I har særeje i ægteskabet, kan I dog alligevel have behov for en samejeoverenskomst.

En samejeoverenskomst er relevant både ved køb af fælles bolig og ved køb af et fælles sommerhus.

 

Hvad regulerer en samejeoverenskomst, og hvorfor skal jeg oprette en?

I aftalen bestemmes der, hvad der skal ske med ejendommen, hvis I ikke kan blive enige om et salg. Det kan f.eks. være i det tilfælde, at I begge ønsker at overtage ejendommen.

I aftalen kan I ligeledes regulere, hvis I er nået frem til forskellige beløb til udbetalingen. Normalt ejes en ejendom med 50/50, men situationen er alligevel ofte sådan, at den ene part betaler flere løbende udgifter end den anden eller betaler en større udbetaling. I aftalen kan man således forholde sig til de forskellige situationer.

Det er oftest nemmest at lave en fair og korporativ aftale på forhånd - altså også selvom I lige nu ikke ønsker at ophæve jeres samliv. Hvis I ophæver samlivet, og aftalen bliver relevant, kan I nemlig hurtigt slå op i den og følge spisesedlen for, hvordan ejendommen skal realiseres.

I kan altid fravige aftalen ved ophør af samliv, såfremt I er enige. Desværre ser vi ofte, at en samlivsophævelse optrapper konfliktniveauet, og tidligere samlevende ikke kan blive enige. Netop i sådanne situationer, er det godt at have samejeoverenskomsten.

 

Hvad indeholder en samejeoverenskomst?

En samejekontrakt skal indeholde alle vigtige beslutninger, både mens ejerskabet pågår og hvis det en dag stopper. Kontrakten kan for eksempel beskrive, hvordan man håndterer situationer som ønsket om at sælge ens ejerandel eller hvis en part dør.

Der er ingen faste regler for, hvad aftalen skal indeholde, men den inkluderer typisk:

  • Hvordan udgifter deles mellem parterne.
  • Muligheder for at købe hinanden ud.
  • Opsigelsesfrist for samejet.
  • Hvem har førsteret til det købte, hvis samejet slutter.
  • Hvordan eventuelle udgifter deles mellem parterne.
  • Fordeling af økonomisk tab/gevinst efter et salg.
  • Rettigheder i tilfælde af ejerens død.

Såfremt I ønsker hjælp til udfærdigelse af en samejeoverenskomst, er I velkomne til at kontakte vores erfarne advokater.

Kontakt os sikkert, både som privatperson og virksomhed/myndighed.

Send os en sikker mail