Det skal du være opmærksom på, når du køber et hus på tvangsauktion

Marts 2024
Spar penge og handl sikkert
Køb på tvangsauktion kan have både fordele og ulemper. Selvom det er muligt at få en ejendom til en lavere pris end på det normale boligmarked, er der også risici involveret. Handelsprocessen er mere kompleks, og man har ikke samme mulighed for at undersøge ejendommen grundigt inden købet.

Ejeren af ejendommen kan forhindre auktionen

Før en tvangsauktion afholdes, skal det annonceres mindst 14 dage før i Statstidende og på internettet (itvang.dk). Dette giver interesserede købere mulighed for at besigtige ejendommen inden afholdelse af auktionen. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at ejendommens ejer har mulighed for at forhindre auktionen, selv efter annoncering ved enten at betale kreditorerne nok til at undgå tvangsauktion eller ved at sælge ejendommen på normal vis.


Ingen tilstandsrapport

Før du byder på en ejendom på tvangsauktion, skal du sørge for at undersøge ejendommen. Rekvirenten vil fremvise ejendommen, og du vil sandsynligvis kun have én chance for at se huset. Det er vigtigt, for der bliver ikke lavet en tilstandsrapport i forbindelse med tvangsauktion, og derfor kan du ikke få en ejerskifteforsikring.

Alt ansvar for skjulte fejl og mangler ligger hos køberen. Derfor skal du være ekstra opmærksom på ejendommens tilstand, når du er ude og se huset, for at undgå at overse potentielle problemer som skimmelsvamp, dårlige fundamenter og andre skader.

Det er en god idé at få assistance fra en bygningssagkyndig, der kan hjælpe dig med at opdage fejl og mangler i ejendommene.


Der er ingen fortrydelsesret og dit bud er bindende

Normalt har købere af fast ejendom en fortrydelsesret på seks dage. Dog gælder dette ikke, hvis du køber en ejendom på tvangsauktion. I dette tilfælde er købet bindende, og der er ingen mulighed for fortrydelse.

På en tvangsauktion har interesserede købere mulighed for at byde det beløb, de er villige til at betale for ejendommen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du byder på et hus på tvangsauktion i fogedretten, er dit bud bindende.

Når du har afgivet et bud og vundet auktionen, kan du ikke fortryde handlen. Der er heller ingen mulighed for at rette krav mod rekvirenten, fogedretten eller andre involverede parter.

For at undgå ubehagelige overraskelser er det en god idé at fastsætte en maksimalpris inden auktionen. Denne pris bør inkludere det højeste beløb, du er villig til at betale for boligen, og det er vigtigt at holde sig til denne pris under auktionen.


Samlet købspris kan hurtigt blive højere end dit bud på auktionen

Når du køber en ejendom på tvangsauktion, skal du udover dit bud også betale det størstebeløb, som er angivet i salgsopstillingen. Dette beløb er kendt på forhånd, selvom det præcise beløb først oplyses ved auktionen. Størstebeløbet dækker krav fra kreditorer med sikkerhed i ejendommen, såsom pant- og udlægshavere, samt omkostninger og rekvirentsalær. Udover budsummen og størstebeløbet skal der også betales et hammerslagsgebyr til staten på kr. 1.500,00. 

For at sikre disse betalinger skal du normalt stille en sikkerhed, selvom det præcise beløb ikke er kendt før auktionen. Du har normalt 7 dage fra auktionen til at stille sikkerheden. Det kræver dog, at du stiller sikkerhed for omkostningerne til den næste auktion lige efter afholdelse af den første. Hvis du ikke stiller sikkerhed inden fristens udløb, kan ejeren af ejendommen eller en person, der ikke fik fuld dækning ved det højeste bud, anmode om en ny tvangsauktion. Hvis der ikke er højere bud på den nye auktion, vil den person, der bød højest på den første auktion, få ejendommen. Eventuelle forskelle mellem de to bud kan derefter kræves af den oprindelige køber, der ikke kunne stille den nødvendige sikkerhed.


Du kan få en anden til at repræsentere dig under auktionen

Det er muligt for køberen at lade en anden person repræsentere sig på auktionsdagen. Dette kræver, at repræsentanten har en skriftlig fuldmagt og angiver, hvem de byder på vegne af.


Få advokatbistand, når du køber et hus på tvangsauktion

Det er vigtigt at være godt forberedt for at undgå ubehagelige overraskelser, og en advokat kan hjælpe dig med at undersøge salgsopstillingen og sikre, at du har den rette sikkerhed for købet.

Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Vores erfarne advokater er altid klar til at rådgive dig i alle faser af købsprocessen og sikre en sikker transaktion.

 

Kontakt os

Se de ejendommen, som sælges på tvangsauktion på www.itvang.dk

Se de ejendomme, som vi sælger på tvangsauktion her