Er det nødvendigt at betale skat af de penge, man tjener på loppemarkedet?

Marts 2024
At sælge på et loppemarked er en populær måde at komme af med sine gamle ting, og samtidig tjene på det. Men skal man betale skat af det?
Som udgangspunkt skal du ikke betale skat af det, du sælger på loppemarkeder, hvis du benytter loppemarkederne som privatperson. Men her er nogle vigtige regler om beskatning, som du skal være opmærksom på, når du sælger på et loppemarked.
Skal du betale skat af dine loppesalg?

Som privatperson

Som nævnt ovenfor er man som privatperson fri for at betale skat, hvis man sælger på et loppemarked. Det vil sige, hvis du sælger private ting som tøj og møbler, der er købt til eget brug, til andre. Det gælder uanset, om du sælger online eller på et fysisk loppemarked. Det samme gælder, hvis du bytter dine personlige ejendele med andre.

 

Som hobbyvirksomhed

Hvis du begynder at købe varer for at sælge dem videre regelmæssigt, kan Skattestyrelsen vurdere, at du driver en hobbyvirksomhed. Det betyder, at du skal betale skat af eventuelle gevinster, men du har ikke mulighed for at blive registreret for moms. Derfor kan du heller ikke trække momsen fra de varer, du køber med henblik på videresalg.

 

Som erhvervsvirksomhed

Skattestyrelsen kan også vurdere, om dit loppesalg udgør en erhvervsaktivitet. Det gælder for eksempel, hvis du køber og sælger på en professionel og regelmæssig måde og måske har oprettet en hjemmeside, en profil på sociale medier eller lignende.
Det er også en faktor, om du har til hensigt at tjene penge, enten med det samme eller på længere sigt. Hvis du betragtes som professionel sælger, skal du momsregistreres og sørge for at dokumentere alle dine salg, enten ved at bruge en kasse på loppemarkedet eller ved at udstede simple fakturaer.
Hvis din omsætning overstiger 50.000 kr. om året, skal du momsregistreres, hvilket kan gøres på virk.dk. Der er særlige regler for brugtmoms, da momsen allerede er betalt på de varer, du køber, og ikke kan trækkes fra. Når det gælder erhvervsaktiviteter, skal du også betale et arbejdsmarkedsbidrag på 8 procent ud over indkomstskatten.

* Det er vigtigt at være klar over, at Skattestyrelsen har ret til at undersøge, om dit salg kan anses som en professionel virksomhed, selvom du måske ikke forventer det.

 

Kan man sælge hvad som helst på loppemarkedet?

Svaret er NEJ.
Disse ting må du ikke sælge på loppemarkedet.

 

Alkohol, tobaksvarer, mineralvand og chokolade

Hvis du har en ældre flaske rom derhjemme, du ikke vil drikke, må du ikke tage den med til loppemarkedet med henblik på at sælge eller servere den ifølge Næringsloven. Denne lov forbyder forbrugere at sælge drikkevarer med 2,8 pct. alkohol og derover, tobaksvarer, mineralvand og chokolade, uanset om det er til øjeblikkelig indtagelse eller senere. Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler, hvis du overvejer at sælge eller servere alkohol, selvom du bare vil finde enny ejer til din gamle flaske rom.

 

Asbestholdige materialer

Tidligere blev asbest brugt i mange byggematerialer. Derfor er det vigtigt at være forsigtig, når man overvejer at sælge genbrugte byggematerialer. Asbest kan påvirke helbredet negativt, og hvis materialerne indeholder asbest, kan det resultere i bøder. Så vær opmærksom på dette, når du håndterer gamle byggematerialer.

 

Medicin

En anden ting, du ikke må sælge, er medicin, uanset om det er håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin.
Hvad med produkter tilsat vitaminer? Du skal først have en tilladelse fra Levnedsmiddelstyrelsen, hvis det overskrider bestemte grænser.

 

DVD'er og Blu-ray-film købt uden for EU

Det er ikke tilladt at sælge dvd'er og blu-ray-film, som er købt uden for EU. Du er dog velkommen til at give dem videre som gave.

 

Dyr

Miljø- og Fødevareministeriet har udsendt en liste over dyr, der ikke må holdes som kæledyr i hjemmet, hvilket også betyder, at man ikke må sælge dem.

 

Toldfrie varer

Toldfrie varer kan ikke videresælges, men du kan selvfølgelig købe dem med formålet at give dem som gaver.

 

Våben

Generelt set må man ikke eje våben uden våbentilladelse, og derfor må man heller ikke sælge dem videre. Der er dog nogle særlige undtagelser. For eksempel må du i nogle tilfælde gerne eje og sælge din oldefars antikke pistol fra 1800-tallet, såfremt denne er omfattet af undtagelsesreglerne. Nogle våben skal man have licens til, mens andre ikke kræver dette. Dette fremgår af våbenloven og bekendtgørelsen om våben og ammunition.

 

Ammunition

Det er ikke tilladt for privatpersoner at sælge gamle patroner. Det er heller ikke tilladt at opbevare ammunition derhjemme uden tilladelse. Hvis du har ammunition uden tilladelse, skal du aflevere den til den nærmeste politistation.

 

Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Kontakt os